Tuesday, December 7, 2010

Hipokrit, Part II

Posted by Midy loves Ydim on 11:11 PM 3 comments

Emm, post yang sebelum2 ni aku ade bercakap pasal hipokrit...
 well, apparently ramai, ceh bajet ramai, ramai orang tak fahm akan psot aku itu,
oklah, first things first, definisi hipokrit :  One who plays a part; especially, one who, for the purpose of winning approbation of favor, puts on a fair outside seeming; one who feigns to be other and better than he is; a false pretender to virtue or piety; one who simulates virtue or piety.  kok melayu nya Salah seorang yang memegang peranan, terutama, orang yang, untuk tujuan memenangi kelulusan daripada nikmat, meletakkan di luar tampak wajar; orang yang berpura-pura menjadi lain dan lebih baik daripada dirinya, sebuah pura-pura palsu untuk kebaikan atau kesolehan; orang yang mensimulasikan kebajikan atau kesolehan.


OK  kalo aku translate trus ke bm maksud hipokrit adalah: MUNAFIK.


K enough la definition2 ni...
emm..
ape aku nak stresskan kat sini ialah, post aku yang sebelum ni hanya hipokrit yang remeh temeh, 
mcm bodo2 la katekan..
haha...


Pernah x korang berfikir, kebaikan hipokrit ni?
keburukan memang banyak, smpai boleh di gelar munafik..
emm ok ape korang rase kalo bakal mak mentua korang datang umah, pastu korang memang ad tabiat kedekut ke, kebetulan aritu korang blanje bsar, beli tudung harga 400 kat bakal mak mentua korang, mesti dye rasa bangga kan, paahal korang memang kedekut..
haha



                       Seorang hipokrit sering digambarkan sebagai orang yang memakai topeng, untuk berlakon, dalam pementasan2 pon sering kita lihat antagonis berperangai hipokrit untuk mengalahkan pratagonis...




orait, kebaikan orang hipokrit kedua...
ni aku nak sentuh bidang agama sket...
aku jumpa minah sorang ni, aku tanya, bila nak pakai tudung secara kekal?
minah ni dengan selambanya jawab, aku x hipokrit la macam minah2 tudung kat luar tu, bajet je pakai tudung....
ok masa tu aku x terpikir lagi benda yang aku nak cakap ni..
tapi setelah lama berfikir, serta perbualan dengan mamat yang bernama NMHafiz,
aku boleh jawab kat minah tu.....
1. kalo ye pon hipokrit, sekurang-kurangnya dosa kamu tu boleh la kurang kot2 sdikit2 tu..
2.X salah jd hipokrit ni, mana tau pas ni dgn perlahan-lahan kamu boleh pkai tudung
3Hipokrit ni boleh hindarkan masalah, sekurang-kurangnya pandangan orang terhadap kamu x la seserong yang sebelum ini...


Jadi, konklusinya kat sini...
ada masanya kita perlu hipokrit, tapi janganlah sampai digelar seorang munafik, dan jangan untuk melakukan perkara jahat


1 more...
hipokrit ni slalunya blakon bende baik, jadi x salah sangat kn?
Fikir-fikiirkan


Rasa-rasanya Batman pon kena lawan musuh yang hipokrit, macam Two Faces kat bawah ni


SHMDY RSLY


3 Responses so far:

nmhafiz said...
This comment has been removed by the author.
nmhafiz said...

okeh,maksud munafik bleh tgk kt sini http://rubbertapperz.blogspot.com/2009/04/anda-tahu-maksud-munafik.html

disini mamat NMHAFIZ nk bercerita sedikit 1 bnda mgkin bercanggah pemikiran org...
mcm cth hipokrit,mamat NMHAFIZ mahu bercerita kt minah yg saudara midi ceritakan di atas..mcm ni,i think she was talking about "soal kerelaan hati" rite? ok,mamat NMHAFIZ mahu kaitkan tntang solat,cuba tnya diri sendiri,agak2 la kan masa kecik2 dulu rela ke x rela nk solat? tentulah tidak bukan?sbb masa tu kita x reti nk mnghayati Islam lg..tp dgn x rela tu kita ttp solat jugak,tp dgn terpaksa la sbb dipaksa..TETAPI jugak,lama kelamaan setelah melakukan dgn x rela solat telah mnjadi 1 kewajipan dlm diri kita..dri permulaannya berhipokrit tp lama kelamaan x dipnggil hipokrit lg kerana ia dh jadi darah daging...hipokrit mcm inilah mmbawa ke arah kebaikan..tdk salah bukan? sama juga tntng pemakaian tudung,bleh guna jgk konsep yg sama ni..rela ke x rela tu len kali..kalau nk diekutkan kerelaan hati agak2 semua bnda yg kita buat selama ini rela ke x sbenarnya??kerja,study,mmbaca...jawab sndiri la ea..e2 sahaja~wassalam~

Shamiz Rosli said...

OI... Harvey 'Two-face' Dent bukan hypocrite la... he has Dissociative Identity Disorder la..read your COMICS =P

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...