Thursday, December 23, 2010

Blogging umpama baling batu sorok tangan...

Posted by Midy loves Ydim on 12:51 AM 0 comments

Dah lama aku nak post benda ni...
tapi aku tak punya waktu serta cerita nak buat...

Ok..
Banyak blog hari ni punyai sifat provokasi serta mengundang kemarahan..
tak kira la dari segi politik, agama, sex, serta hak manusia hari ini...
tak kurang juga blog yang memang aku rasa terbaik...
Aku pon baru setahun jagung blogging ni.. setahun pn x sampai aku rasa...

OK,
Skang kempen mengaku gay, convert agama , serta persendakan agama luas diperkatakan..
Hal2 macam ni mmg la org kata HAK MANUSIA... tapi releven celah mana??
Patutlah orang kata ni zaman terakhir...
Aku bukan seorang ahli poltik, tapi bagaimana orang sekarang tidak diracun oleh pemikiran
tak kira Kerajaan atau pembangkang...
Banyak juga orang ketiga yang mengapi-apikan kedua-dua belah pihak ini supaya mereka boleh faedah mereka yang tersendiri... Ni yang bawak kita ke tajuk blog aku harini yakni
 BLOGGING UMPAMA BALING BATU SOROK TANGAN..

Ni pendapat aku jah..

sambil tu dengar lagu ni.. memang sesuai ngan tajuk blog aku...


muda memberontak etika yang kononnya akan dipegang sampai ke hari tuanya (ok!)
jari jemari contoh lidah tidak bertulang yang berkuasa (ok!)
sains dan agama tidak sehaluan menjadi puak puak yang lemah (ok!)
hanya ditemani komputer untuk menulis blog mencampak batu menyorok tangannya

bangkit kau jadi pak pandir, berlari mencari kuncunya

digital kini semuanya digital digital belaka (ok!)
dari syurga ke neraka dimuat turun ke dalam komputer ribanya (ok!)
cinta songsang diterbalik dunia mata keranjang laki-laki dan wanita (ok!)
pembangkang mahu publisiti murahan memfitnah cuma senjata ringannya

bangkit kau jadi pak pandir, berlari mencari kuncunya..


SHMDY RSLY
Continue...


Wednesday, December 15, 2010

Kesilapan.

Posted by Midy loves Ydim on 7:47 PM 0 comments

tidak dinafikan, semua orang akan melakukan kesilapan, kadang-kadang kesilapan akan mengajar kita, malah melalui kesilapan kita akan dapat pengalaman dan akan memberikan kita semangat serta kekuatan...
ada juga kesilapan yang akan menghantuiku sampai bila-bila...
Aku xkan cakap ape yang aku dah wat.. tapi aku nak cakap bendi ni menhantuiku, sampai tido, sampai satu tahap aku nak menjerit je.... emm tapi sekarang da ok, aku da boleh terima kenyataan terhadap kesilapanku...
kesilapan ini da aku jadikan sebagai pengalaman paling besar dalam hidupku, serta selepas ini, aku harap aku xkan ulanginya lagi... Jadi, wat la kesilapan yang lebih baik... hehe
Continue...


Monday, December 13, 2010

Hujan, jangan la lebat sangat, saya nak keluar la

Posted by Midy loves Ydim on 7:32 PM 0 comments

hehe..
Tengok dari post ni pon, nampak sangat post ni untuk suka-suka.....
haha..
masa kat Kelantan aritu, memang hari2 aku ckp cmni..
memang la rahmat Tuhan, tapi aku nak kuar!
haha
Jd, smpai je kat umah aku kt K.L ni aku hari2 mintak Hujan, turunla.....
sbbnya kebanyakan hari aku akan duk di rumah, maka keadaan akan jadi sangat panas..
hahahahax........

Em tu la, aku nk ckp.... haha...
Episod pasni : KAWAN...
Continue...


Tuesday, December 7, 2010

Hipokrit, Part II

Posted by Midy loves Ydim on 11:11 PM 3 comments

Emm, post yang sebelum2 ni aku ade bercakap pasal hipokrit...
 well, apparently ramai, ceh bajet ramai, ramai orang tak fahm akan psot aku itu,
oklah, first things first, definisi hipokrit :  One who plays a part; especially, one who, for the purpose of winning approbation of favor, puts on a fair outside seeming; one who feigns to be other and better than he is; a false pretender to virtue or piety; one who simulates virtue or piety.  kok melayu nya Salah seorang yang memegang peranan, terutama, orang yang, untuk tujuan memenangi kelulusan daripada nikmat, meletakkan di luar tampak wajar; orang yang berpura-pura menjadi lain dan lebih baik daripada dirinya, sebuah pura-pura palsu untuk kebaikan atau kesolehan; orang yang mensimulasikan kebajikan atau kesolehan.


OK  kalo aku translate trus ke bm maksud hipokrit adalah: MUNAFIK.


K enough la definition2 ni...
emm..
ape aku nak stresskan kat sini ialah, post aku yang sebelum ni hanya hipokrit yang remeh temeh, 
mcm bodo2 la katekan..
haha...


Pernah x korang berfikir, kebaikan hipokrit ni?
keburukan memang banyak, smpai boleh di gelar munafik..
emm ok ape korang rase kalo bakal mak mentua korang datang umah, pastu korang memang ad tabiat kedekut ke, kebetulan aritu korang blanje bsar, beli tudung harga 400 kat bakal mak mentua korang, mesti dye rasa bangga kan, paahal korang memang kedekut..
haha


                       Seorang hipokrit sering digambarkan sebagai orang yang memakai topeng, untuk berlakon, dalam pementasan2 pon sering kita lihat antagonis berperangai hipokrit untuk mengalahkan pratagonis...




orait, kebaikan orang hipokrit kedua...
ni aku nak sentuh bidang agama sket...
aku jumpa minah sorang ni, aku tanya, bila nak pakai tudung secara kekal?
minah ni dengan selambanya jawab, aku x hipokrit la macam minah2 tudung kat luar tu, bajet je pakai tudung....
ok masa tu aku x terpikir lagi benda yang aku nak cakap ni..
tapi setelah lama berfikir, serta perbualan dengan mamat yang bernama NMHafiz,
aku boleh jawab kat minah tu.....
1. kalo ye pon hipokrit, sekurang-kurangnya dosa kamu tu boleh la kurang kot2 sdikit2 tu..
2.X salah jd hipokrit ni, mana tau pas ni dgn perlahan-lahan kamu boleh pkai tudung
3Hipokrit ni boleh hindarkan masalah, sekurang-kurangnya pandangan orang terhadap kamu x la seserong yang sebelum ini...


Jadi, konklusinya kat sini...
ada masanya kita perlu hipokrit, tapi janganlah sampai digelar seorang munafik, dan jangan untuk melakukan perkara jahat


1 more...
hipokrit ni slalunya blakon bende baik, jadi x salah sangat kn?
Fikir-fikiirkan


Rasa-rasanya Batman pon kena lawan musuh yang hipokrit, macam Two Faces kat bawah ni


SHMDY RSLY
Continue...


Sunday, December 5, 2010

Surat untuk IBU

Posted by Midy loves Ydim on 6:47 PM 0 comments

Ibu,
Begitu banyak yang telah Ibu korbankan, Midi tau yang sume tu Ibu lakukan untuk kebaikan midi, Midi Tak pernah paham ape yang ibu cuba lakukan.
Midi juga kadang-kadang Keliru tujuan Ibu yang nak sangat buat benda ni benda tu kat Midi,
Tapi, Midi paham setelah Ibu pergi. Ibu ada banyak benda Midi tak sempat cakap mase ibu ada,
Midi tak sempat nak paham apa yang Ibu cuba lakukan.
Midi juga tak sempat nak lakukan benda yang boleh betul-betul membanggakan Ibu.
Apa yang Midi wat ialah banyak sakitkan hati Ibu.
Midi juga tak sempat untuk berterima kasih kat Ibu, kt suma yang Ibu lakukan, sampai hari terakhir Ibu menghembuskan nafas, dari Midi kecil, Midi meningkat remaja semua yang ibu telah lakukan.
Waktu Midi sakit, nak menangis, Midi marah kat dunia, Midi tak ada mood, Ibu mesti ada kat sisi Midi.
Sebab tu Midi karangkan surat ni utuk Ibu..
Midi nak ucapkan terima kasih atas segalanya, ssesungguhnya telah banyak yang telah Ibu korbankan,
sampai Midi tak boleh nak balas dengan cara apa sekalipun.


                                                                                                         Anakmu,
                                                                                                           Midi                    
Continue...


Suria, mentari, matahari, Sun, Sunshine

Posted by Midy loves Ydim on 2:37 AM 0 comments

Kan last post aku cakap aku na tulis lagu, well lagu ni aku tulis untuk persahabatan, harapan, segala yang boleh dianggap kehidupan, aku gelar lagu ni Mentari Baru...

op
Segala kenangan dulu, segala cita citamu,
Janganlah dilupakan, takkan pernah menghilang
Hari yang akan mendatang, tak akan pernah berhenti,
Mengertilah bahawa, Ia akan mendewasakanmu..

 c/o
Hari esok akan tiba,
kita masih bersama.....
Hari esok akan tiba,
Dan mentari akan bersinar semula....

Br
Ku ingin terus bersamamu, disetiap waktu-waktumu
Jangankau simpan sendirian, ku takkan pernah melupakan,
Biarlah aku yang datang, takkan pernah biarkan kau sendiri
Yakinlah bahwa, dunia takkan pernah sama.....

C/o
Dan bila kau lihat sekelilingmu,
Kau rasa sendirian,
Dan bila kau lihat ke langit,
Kau sedar, mentari masih ada.....

Lalalala....

haha thank you....
Continue...


Friday, December 3, 2010

From a kid we grow up...

Posted by Midy loves Ydim on 10:52 PM 1 comments

Pic: Thnx to yaya photography, PTPL battlezone 2010

entry ni aku nak cakap pasal membe aku yang rapat yang kebetulan budak band aku..
yakni Jimmy's Blind Date



yang pertama Azri, adek.....
dari kiri.... aku agak rapat ngan budak ni.. dari skool lg, da ajak aku merempit, haha, gurau, budak ni baek, skema, dye ni gle2 sket sbb tu ramai bdk na lpak nga die, tp die ni ok, walaupon aku agak myampah, haha....
banyak kenangan aku ngan budak ni, dari zaman skolah smpai la skang,
dye ni men 2nd guitar, bkn 2ndhand..

yang kedua, Epul, castello
kiri no2... bdak ni aku dk dkat, yakni di gombak...
aku ngan mamat ni mmg tah ar, ngarut, kpala bdk ni wat aku nak sepak je ngan tong dram berdekatan..
haha, walaubagaimanapn aku still respek dye sbb mamat ni power men gtar..

yang ketiga, Syed, izmeer, bebok...
yang tgah.. bdak ni pn same ngan kes si azri, aku knal dye sbb skool, dye ni kebetulan rapat ngan izmeer ni,
dye ni market, banyak pompuan ske kat perut dye, alaa mcm orang tua la katekan..
hehe.. aku a x bnyak cite pasal dye ni, sbb aku kurang berintraksi ngan dye, tapi ktorang memang rapat, x abis gelak la katekan.. haha
mamat ni maen drum, travis barking la katekan..
haha


yang keempat, Che,afro, syafiq..
yang dk sebelah aku tuh.. mamat ni aku knal paling lama, dari darjah 1 lagi, mamat ni knl sape arwah parents aku, mamat ni knal la aku dari zaman gelap aku sampai la skang, dlu ad masa aku krisis ngan mamat ni, ape org kate waktu berjauhan, ahah... mamat ni tau la serba serbi, dari kenangan aku kecik dlu, mamat ni versatile la bleh men clarinet, drum, bass....
walaubgmanapon, mamat ni men bass kat band ni...

last skali aku...
aku cmni la...
xde pape..
cume diciptakan untuk menjadi watak di bumi ini..

sambil tu,
aku nak post lagu baru...
Next Blog
hahaaha
Continue...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...